Home  Maine Coon Katers Poezen Kittens Herplaatsing Informatie Linken Contact

Maine Coon kittenbeleid

Zorg

Wij fokken katten op beperkte schaal en hebben een strikt gezondheids- en opvoedingsbeleid: de kittens zullen met veel zorg worden opgevoed tot sociale, lieve huisdieren die goed met andere katten kunnen omgaan. Zodra ze oud genoeg zijn (vanaf ongeveer 4 weken) nemen ze deel aan het normale huishouden en komen ze in contact met alle andere katten, mensen en "leefgeluiden".

De kittens kunnen hun ouderlijk huis verlaten op de leeftijd van 13 weken. Ze zijn dan 2x ingeŽnt, gechipped, ontwormd en krijgen een gezondheidsverklaring, een EU-paspoort, een stamboom + een gebruiksaanwijzing (!) mee. Kittens worden verkocht met een contract. Een voorbeeld kan u worden toegezonden.

Onze kittens worden niet geplaatst, daar, waar ze vrij op straat kunnen lopen. Een afgeschermde tuin of balkon is wel van harte welkom. Ook zien wij onze kittens graag in een huis waar zij voortdurend in het gezelschap van andere katten en mensen kunnen zijn. Een Maine Coon doet het slecht alleen. Dit is zeer belangrijk; deze katten hebben echt een katten-speelmaatje nodig van bij voorkeur dezelfde leeftijd (en energie). Onaangepast gedrag en ziekte liggen anders op de loer.

Gezondheid/testen

Goede gezondheid staat hoog in het vaandel. Alle ouderdieren worden regelmatig gecontroleerd op de belangrijke erfelijke en niet-erfelijke ziekten, te weten: HCM (echo), PKD (echo), CMS (dna) patella luxatie, navelbreuk, knikstaart, Felv/fiv,  ingedaalde testes bij katers en bij witte katten een niet-doofheid-test. U krijgt hiervan ook kopie-rapporten mee bij het contract. Onze zeer deskundige en servicegerichte dierenartsen Guus Blokland en Anja Bosschieter van dierenkliniek Hoograven in Utrecht, zijn hierin onmisbaar en een geven een grote ondersteuning

Fokdoel

Wij proberen over het algemeen om de genetische diversiteit binnen het ras zoveel mogelijk uit te breiden door te werken met katten met stambomen die niet al veel in het ras  gebruikt zijn. Het zogenaamde " new-foundation"-fokken. In de Verenigde Staten kunnen nog katten uit de staat Maine en nabijgelegen staten ingevoerd worden in het stamboek. Dit zijn boerderijkatten die ook ooit de basis van het huidige ras hebben gelegd, want op deze wijze is in de jaren "80" de Maine Coon van boerderijkat tot raskat verworden. De huidige "nieuw gevonden" katten hebben niet het uiterlijk van de huidige "show-Maine Coon", maar hebben wel in principe het lieve karakter en harige uiterlijk wat de Maine Coon zo geliefd maakte. Door te werken met nieuwe foundation katten, kan de genetische diversiteit weer verhoogd en de inteeltdepressie verlaagd worden.

Daarnaast heeft de polydactyle Maine Coon hier een grote voorliefde en omdat "polys" ook vaak te vinden zijn onder de nieuwe foundation katten, is dit een gelukkige combinatie.

Onze Maine Coons krijgen stambomen van de Nederlandse Langhaarkatten Vereniging.

Nazorg

Wij staan onze kitten/kattenkopers met raad en daad terzijde en hopen door de jaren heen op de hoogte gehouden te worden van het wel en wee van hier geboren katten. Wij kunnen daar indien nodig ook ons fokbeleid op aanpassen.

_____________________________________________________________________

 

Dit is Boonland's Lucky Strike PP  als kitten (verkocht)

En als volwassen kat:

 

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 22 augustus 2022