Boonland

Maine Coon Cattery

Home-Introductie-DeDames-DeHeren-Catstraten-Planning-Nazaten-Outcross-Links-Coonkleuren-Kattenkunst-Email, klik hier

 

Steriliseren/castreren, op welke leeftijd kan dat het beste?

Door Astrid Speek redactielid "Het witte voetje". Clubblad Heilige Birmanen. Geplaatst in oktober 2007

Tot nu toe heb ik mijn katten altijd zo laat mogelijk laten steriliseren of castreren, om ze eerst zo goed mogelijk uit te laten groeien. Ik wist wel dat in andere landen, met name de Verenigde Staten, katten eerder geopereerd werden, maar ik dacht altijd dat ze in de VS. nou eenmaal een beetje gek waren. Tenslotte zijn dierenartsen daar ook bereid om katten te ontklauwen!

Ik sta nu echter op de wachtlijst voor een kitten van een ander ras en de fokster van dat ras adviseerde ook om de katten eerder te laten steriliseren dan wel castreren. Daarom besloot ik me toch eens in de materie te verdiepen. Overigens zal ik het vanaf dit moment alleen nog over castreren hebben, niet omdat de leeftijden die ik ga bespreken niet voor poezen gelden, maar omdat steriliseren eigenlijk niet de juiste term is voor wat er gebeurt bij deze operatie. Bij steriliseren wordt er voor gezorgd dat de poes niet meer zwanger kan worden door de verbinding tussen de eierstok en de baarmoeder te verbreken/ onderbreken. De poes houdt haar eierstokken wel en blijft dus gewoon krols worden. Bij castratie worden de organen die de geslachtscellen produceren weggenomen (bij de poes dus de eierstokken, bij de kater de teelballen). Aangezien dit is wat er gebeurt bij het zogenaamde steriliseren, is het dus eigenlijk beter om van castreren te spreken.

In Nederland en België wordt door dierenartsen en door de dierenbescherming over het algemeen geadviseerd om de kat vanaf een leeftijd van zes à zeven maanden te laten castreren, behalve als hij of zij sproeit, dan wordt aangeraden meteen tot castratie over te gaan. In de V.S. wordt al veel eerder gecastreerd, vaak al vanaf een leeftijd van zeven weken. In eerste instantie gebeurde dat zo vroeg bij kittens die in het wild gevangen werden en dan in een adoptiegezin geplaatst werden. Waarom werden ze dan zo vroeg gecastreerd, dat gezin kon ze toch op een latere leeftijd laten castreren? Ja, dat zou kunnen, maar door jarenlange ervaring was gebleken dat veel mensen vergaten de kat te laten castreren tot het te laat was. Bij katers een iets minder grote ramp dan bij poezen, maar zo kwamen er toch weer ongewenste nesten bij. Door de kittens te laten castreren voordat ze geadopteerd werden, werd het probleem van ongewenste zwangerschappen voorkomen.

Maar waarom worden er dan veel meer kittens vroeg gecastreerd en niet alleen de kittens van zwerfkatten? Dierenartsen in de V.S. dachten dat het nadelen zou hebben om katten zo vroeg te laten castreren, inderdaad in verband met het uitgroeien en eventueel in verband met blaasgruisproblemen. Ze hebben dus aan een aantal universiteiten een onderzoek opgezet van meerdere jaren. Tot hun grote verrassing bleek het vroeg castreren eigenlijk alleen voordelen te hebben. De katten werden even groot als of zelfs groter dan katten die op latere leeftijd gecastreerd werden om dat de groeischijven langer actief  bleven. Er waren niet meer, maar zelfs minder blaasgruisproblemen. De kittens ondervonden minder hinder van de operatie en narcose dan oudere katten. Ze speelden zelfs na een paar uur alweer en aten ook snel na de operatie. De operatie verliep bij zeer jonge poezen sneller dan bij oudere poezen, omdat er nog minder buikvet om de organen zat. Het enige nadeel bleek te zijn dat de katten wat dikker werden, maar dat gold ook voor de katten die op latere leeftijd werden gecastreerd en was simpel op te vangen door ze wat minder te eten te geven.

Wel moet de operatiemethode enigszins worden aangepast. Jonge kittens hebben nog een snelle stofwisseling en moeten dus niet op een twaalf-uurs periode van vasten worden gezet voor de operatie. Zij moeten juist twee à drie uur voor de operatie nog een halve maaltijd krijgen. Ook moeten ze een uur na de operatie weer eten aangeboden krijgen. Jonge katten hebben meer zuurstof nodig dan oudere katten. Ze koelen sneller af en moeten dus ook tijdens de operatie warm worden gehouden door ze bijvoorbeeld op een handdoek te leggen en na de operatie onder de warmtelamp. Ook moeten ze niet te nat worden gemaakt met ontsmettingsvloeistof. Narcosemiddelen moeten per honderd gram gewicht berekend worden, vooral als de kittens jonger zijn dan zeven weken.

Voordelen van vroeg castreren. Voor de kittens heeft het als voordeel dat ze met hun nestgenoten zijn als ze geopereerd worden en als ze bijkomen uit de narcose, waardoor de stress aanzienlijk verminderd wordt. Voor de kopers heeft het als voordeel dat ze niet het risico van de operatie dragen ( het kitten is al gecastreerd als ze het komen uitzoeken) en dat ze niet hoeven te beslissen wanneer ze het kitten laten castreren.Voor de fokkers heeft het als voordeel dat ze zeker weten dat er niet met hun kittens gefokt kan worden en dat ze weten dat het kitten minder gestresst is tijdens de operatie. De Amerikaanse Cat Fanciers Association adviseert nu ook vroege castratie en staat nu ook het showen van gecastreerde kittens toe.

Al met al ben ik zeker bereid om mijn kitten vroeg te laten castreren. Ik zou het zelfs wel prettig vinden als de fokster dat al zou laten doen, omdat je anders een kitten dat je met dertien weken krijgt, al snel naar de dierenarts moet brengen. Dan krijgt je kitten dus eerst de stress van het wennen aan een nieuwe omgeving en al snel daarop de stress van de operatie. Het lijkt me voor het kitten dan inderdaad prettiger om met het hele nest naar de dierenarts te gaan. Uiteraard ben ik bereid om de fokster de kosten voor de dierenarts te betalen bovenop de prijs van het kitten. We betalen ook voor de inentingen en het eventuele chippen, dus ook voor de castratie.

 

 

voor het laatst bijgewerkt op 12 augustus 2019

 

Terug naar boven