Home  Maine Coon Katers Poezen Kittens  Herplaatsing Informatie Linken Contact

Devon Rex kittenbeleid

Zorg

Wij fokken katten op beperkte schaal en hebben een strikt gezondheids- en opvoedingsbeleid: de kittens zullen met veel zorg worden opgevoed tot sociale, lieve huisdieren. Zodra ze oud genoeg zijn (vanaf 4 weken) nemen ze deel aan het normale huishouden en komen ze in contact met alle andere katten en mensen. De kittens kunnen hun ouderlijk huis verlaten op de leeftijd van 13 weken. Ze zijn dan 2x ingent, ontwormd & gechipped en krijgen een gezondheidsverklaring, een EU-paspoort, een stamboom + een gebruiksaanwijzing (!) mee. Kittens worden verkocht met een contract. Een voorbeeld kan u worden toegezonden.

Onze kittens worden niet geplaatst, daar, waar ze vrij op straat kunnen lopen. Een afgeschermde tuin of balkon is wel van harte welkom. Ook zien wij onze kittens graag in een huis waar zij voortdurend in het gezelschap van andere katten en mensen kunnen zijn. Devon Rexen zijn echte "stapel-katten". Dit is zeer belangrijk; deze katten hebben echt een katten-speelmaatje nodig van bij voorkeur dezelfde leeftijd (en energie). Onaangepast gedrag en ziekte liggen anders op de loer.

Als na overleg en uitwisseling van de nodige informatie besloten wordt dat een kittenkoper een reservering krijgt, mg reserveringsgeld betaald worden. Dit is echter niet verplicht. Dit reserveringsgeld wordt niet geretourneerd als de koper de reservering intrekt, ongeacht de reden. Als de fokker de reservering intrekt (ongeacht de reden), wordt het reserveringsgeld altijd geretourneerd.

Gezondheid/testen

Goede gezondheid staat hoog in het vaandel. Alle ouderdieren worden regelmatig gecontroleerd op de belangrijke erfelijke en niet-erfelijke ziekten, te weten: HCM (echo), PKD (echo), CMS (dna) patella luxatie, navelbreuk, knikstaart, Felv/fiv,  ingedaalde testes bij katers en bij witte katten een niet-doofheid-test. U krijgt hiervan ook kopie-rapporten mee bij het contract. Onze zeer deskundige en servicegerichte dierenartsen Guus Blokland en Anja Bosschieter van  dierenkliniek Hoograven in Utrecht, zijn hierin onmisbaar.

______________________________

Uitkruisen

Om de (beperkte) genetische ruimte in het ras te verruimen, de vitaliteit te vergroten en inteelt-depressie te voorkomen, plannen wij met toestemming van onze vereniging Felikat regelmatig zogenaamde "uitkruisnestjes". Dit zijn verparingen van een Devon Rex met een partner van een ander (niet)ras. De daaruit voorkomende kittens (F1) hebben dan 0% inteelt en dragen het gen wat de Devon Rex krullen doorgeeft. Meestal worden dan n of twee kittens uit zo een nest ingezet voor de fok. F1 nakomelingen hebben een gladde vacht, maar gedragen zich voor een groot deel als een gekrulde Devon Rex en zijn net zulke leuke huisdieren. Zij krijgen uiteraard dezelfde zorg en liefde als gekrulde Devon Rexen en ook een stamboom/afstammingsbewijs. De daaropvolgende generatie kittens (F2) kan wel weer krulhaar krijgen.

Meer informatie over uitkruisen, vindt u hier: klik

Allergie

Hoewel de Devon Rex voor sommige mensen die allergisch zijn voor katten, geen problemen oplevert, is dat zeker niet voor iedereen zo en bestaan er geen garanties dat Devon Rexen hypo-allergeen zijn. Om zeker te weten of je wel/niet allergisch bent voor een Devon Rex, moet je er eigenlijk langere tijd (enkele dagen) mee kunnen optrekken om dat duidelijk te krijgen. Een paar bezoeken bij een eigenaar die alleen Devon Rexen (en geen andere dieren) heeft, zal ook al wel de nodige informatie geven. Dat kan hier helaas niet, omdat wij ook Maine Coon katten en gladhaarkatten in huis hebben.

Wel is het zo dat medicatie, schoonmaak-maatregelen, een speciale stofzuiger, luchtreiniger, kussenslopen, medicatie en weerstandsverhoging een allergie verder ook positief kunnen benvloeden. Een de-sensibilitatiekuur kan voor sommige mensen ook goed uitpakken, maar ook weer niet voor iedereen.

Kortom, misschien moet u overwegen om geen kat (en ook geen Devon Rex) te nemen als u een ernstige kattenallergie hebt.

___________________________________________

Dit is Boonland's Juno: (verkocht)

 

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 06 oktober 2020