Home Devon Rex Katers Poezen Kittens Herplaatsing Informatie Linken Contact

Plukken maar, of:  moet mijn kat geplukt worden?

Marjan Boonen

Wanneer besluit je, dat je kat toe is aan een plukbeurt?

Mijn poes Sientje (officiële naam Extra Orange of Wild Bumble Bee) is een poes met veel vacht. Zoveel vacht, dat de verzorging ervan bijna al haar vrije tijd in beslag neemt. Haar bekje zit vaak vol met haar en er komt nogal eens een haarbal tevoorschijn. Ook ik, als eigenaar besteed veel tijd aan borstelen, kammen en stofzuigen. Klitten blijven gelukkig wel achterwege door al dat gekam en geborstel. Echter, na een 14-daagse vakantie, waarbij de katten overigens zeer goed verzorgd werden door een huis-kattenoppas, bleken er toch enige klitjes te zijn ontstaan. Met veel geduld en voorzichtig gefrunnik én met hulp van een schaar, konden de klitjes worden verwijderd.Op advies van een andere fokker ben ik toch op zoek gegaan naar een trimsalon waar katten ook “geplukt” kunnen worden. Die heb ik gevonden, via weer een andere fokker, op een kwartier autorijden afstand; trimsalon Okidoki in IJsselstein.

Wat is plukken en ontwollen

De honden(!)trimster Loes, van trimsalon Okidoki, geeft hierover de volgende uitleg: “De langste haren en de ondervacht(=”de wol”) die loszit, wordt verwijderd. Dit zorgt voor een betere ventilatie en ook dat het normale verharingsproces minder heftig verloopt. Theoretisch kan dit bij een gemiddelde kat 2x per jaar afdoende zijn. Het is niet zo dat dit de groei extra stimuleert. Het is van belang dat er beslist niet teveel haren worden geplukt; de normale Coonharen-verhouding moet blijven bestaan.In een notendop: dikke overgordijnen worden vitrage.Hoe makkelijker de kat zich laat behandelen, des te sneller is hij klaar. Voorbeeld: Sientje was vrij makkelijk en was in een kwartiertje klaar. Ook als er klitten zijn, duurt de behandeling natuurlijk langer. Katten plukken wordt niet apart op de opleiding geleerd. Ik heb het tijdens mijn stage bij een trimster geleerd, die het veel deed. Zodoende heb ik daar de nodige ervaring in gekregen. In principe zou een kat zichzelf moeten kunnen verzorgen, maar bij sommige raskatten is er gewoon teveel vacht. Ook oudere en zieke katten zijn soms niet actief en lenig genoeg meer. Ik raad kattentrimmen zoveel mogelijk af; dit stimuleert juist de groei van de ondervacht en kan de dekharen permanent beschadigen. Slechts in ernstige gevallen met katten die zich slecht laten behandelen, zou ik dit aanbevelen.”

Extreme Make-over

Bij Sientje heeft de behandeling niet geresulteerd in een “extreme make-over”, maar in een wat meer zorgvrije vacht voor poes én ondergetekende.

Conclusie: Als uw kat klitproblemen heeft, kán een plukbeurt soelaas bieden. Hoe dan ook is er geen reden om met de handen in het haar te zitten!

Voor meer informatie over trimsalon Okidoki, kunt u terecht op de site

http://www.trimsalon-okidoki.nl

Telefoonnummer:030-6876191

Of kijk bij:

www.kattentrimsalon.com gevestigd in Almere

www.carcoons.nl/De-trimsalon.html  in Ter Aar

 

 

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 06 januari 2020