Home  Maine Coon Katers Poezen Kittens Herplaatsing Informatie Linken Contact

Welkom op onze website, Devon Rex liefhebbers.

Bij mijn allereerste ontmoeting met een Devon Rex, was ik direct verkocht! Deze lieve, nieuwsgierige, knuffelige katten gingen direct in mijn hart zitten. Hun bijzondere, ongewone verschijning wordt niet snel vergeten en het contrast met de grote, harige Maine Coon blijft je natuurlijk helemaal bij. De Devon Rex is een bijzonder en ongewoon kattenras waar veel over te vertellen valt. In het boek De Devon Rex wat ik heb uitgegeven in september 2014, kunt u alle informatie vinden die u zoekt.

Fokdoel

Gezonde, lieve, mooie, goed gesocialiseerde Devon Rexen die de rasstandaard zo dicht mogelijk benaderen.  Alle ouderdieren worden getest op erfelijke ziekten, te weten HCM, PKD (via echo), patella luxatie en CMS (Devon Rex Myopathie). Felikat, mijn rasvereniging eist ook bewijs van  geen-navelbreuk, een negatieve Felv/Fiv test en ingedaalde teelballen bij katers. Alle dieren in de cattery zijn Felv/Fiv-vrij getest.

Kittens die Boonland verlaten worden 2x gevaccineerd voor katten-en-niesziekte (rabiës voor verhuizers naar het buitenland), worden ontwormd en zijn vlovrij.  Ze worden gechipped, zijn voorzien van een stamboom en worden verkocht met een contract. Een voorbeeld vindt u hier: klik

Omdat de Devon Rex een betrekkelijk smalle genenpoel heeft  (gepaard gaande met een hoog inteeltpercentage met veel immuniteitsproblemen) vind ik het belangrijk om te helpen daar een nieuwe impuls aan te blijven geven middels uitkruisingen. Mijn vereniging staat mij toe om combinaties te maken met verschillende andere rassen. De eerste van een dergelijke verparing was met een Europees Korthaar. Het uitkruis-programma wordt in nauwe samenwerking met cattery Rextopia  uitgewerkt.

Voor meer informatie over uitkruisen en een overzicht van de tot dusver gebruikte katten, klik hier  voor een artikel over Devon Rex uitkruisen.

 

 

 

Klik op de foto om het boek te bestellen

 

 

 

Een kort voorproefje uit het hoofdstuk Uiterlijk en gedrag

Het uiterlijk van de Devon Rex is memorabel: middelgroot (soms klein) van bouw. Slank, flink gespierd met een brede borstkast waardoor het lijkt of de voorpoten een O-been vorm hebben. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten waardoor de gang van de kat iets blijs en “dansants” krijgt. De voetjes zijn klein en ovaal. De staart mag lang zijn en moet taps toelopen. De kat heeft een lange, dunne nek en een driehoekige kop met zeer grote, laag en breed aangezette oren. Aan de achterkant van de oren bevindt zich aan de basis een kransje haar, “oorwantjes” (Engels: ear muffs) genaamd. Ook kunnen er soms kleine oor pluimpjes (Engels: tips) op de oren zitten. De ogen zijn groot en lopen licht schuin omhoog in de richting van de oren. In de driehoek van de kop zitten onder de jukbeenderen lichte inkepingen, de zogenaamde “whiskerbreaks”. Het gewicht van volwassen dieren ligt gemiddeld bij poezen tussen 2,5 – 4 kg, bij katers tussen de 3-5 kg. Voor ongecastreerde katers geldt dat zij door “katerwangen” een veel bredere kop hebben. Na castratie zullen de katerwangen afslanken. Voor meer details kunt u aan het eind van dit hoofdstuk de Fifé-rasstandaard bekijken.

Voorbeelden van “ oorwantjes” of ear muffs, kleine tipjes op de uiteinden van de oren en een duidelijke whiskerbreak.

Bij veel Devon Rexen is de onderkant van het lichaam alleen met donshaar bedekt. Een complete bedekking met haar verdient de voorkeur. Ook bevinden zich rond de hals en op de flanken vaak wat kalere plekken. Doordat de vacht op die plekken vrij zacht is, wordt het door bewegingen en liggen soms wat weggeschuurd.

Devon Rex met een mooie complete vacht.

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2021