Home Devon Rex Katers Poezen Kittens Herplaatsing Informatie Linken Contact

Kittengebruiksaanwijzing, of: hoe worden mijn kat en ik samen gelukkig en oud.

 

 

U heeft misschien al de nodige ervaring met katten en kittens, maar misschien ook niet. Hoe dan ook lijkt het me belangrijk om u wat raad en advies mee te geven voor het door u gekochte kitten. U zult natuurlijk zelf ontdekken welke bijzondere eigenschappen (of gektes) uw dier heeft, maar de Boonland-kittens hebben én veel voorkomende én heel specifieke eigenschappen waar ik u op wil attenderen. U kunt overigens altijd raad vragen aan ondergetekende: over gezondheid, eten, adressen voor allerlei kattenspullen, specialistische hulp, gedrag, etc, etc. Liever  te veel, dan te weinig gevraagd!!

 

 

 

Zorg altijd voor:

  • vers en voldoende water. Let op: Maine Coons (en inmiddels ook de Devon Rexen) hebben een “water-tik”: een open bak met water moet altijd leeggeplenst worden. Houdt u dit goed in de gaten. Het best kunt u een watersilo of een waterautomaat gebruiken.

  • Dagelijks eten. U kunt uw kat op vaste tijden eten geven, maar u mag ook een bak met brokjes laten staan.

  • Schone kattenbak: dagelijks de grote stukken uitscheppen en mimimaal 1 x per week de hele bak legen en schoonmaken (het beste met een normaal reinigingsmiddel en een borstel die alleen daarvoor bestemd is) In onze cattery gebruik ik momenteel houtkorrels. Deze zijn een stuk lichter dan klei, geven minder “geur” en maken de bakken makkelijker  te onderhouden. De bak kan in de GFT-afvalbak geleegd worden.

  • Een krab-en klimpaal. Voorkomt veel ongewenste meubelslijtage. Uw kitten is opgegroeid met  krabpalen en hun moeder heeft hen geleerd om daar hun nagels aan te scherpen en hun spieren te verstevigen. Naast de krabpaal vervullen  kokosmatten hier ook een belangrijke krabfunctie.

  • Hoger gelegen plankjes aan de muur als spring/uitkijkplek.

  • Voor Maine Coons: Minimaal 1 maal in de  week een borstel/kambeurt.(tenzij het dier een enorme vacht ontwikkelt) Let vooral op de “okseltjes”. Ook kunt u de nagels het best 1 x per 2 weken bijknippen. Probeer het zo speels mogelijk te doen. Als het kitten slaperig is, zal het meestal weinig weerstand bieden.

  • Drx vragen weinig tot geen vachtonderhoud. Misschien af en toe met een zachte washand, warm water en een milde zeep de wat kalere plekken wassen.(als de huid vettig/bruinig is)

  • Oren regelmatig, misschien dagelijks controleren op oorsmeer. Voorzichtig met (vochtig) toiletpapier schoonmaken.

  • Een rustig, veilig slaapplekje. Meestal vindt de kat dat plekje zelf wel, maar als het lekker druk is bij u in huis, moeten uw huisgenoten het dier  ook met rust laten. Kussentjes en hangmatjes kunnen  ook behulpzaam  zijn.

  • Speeltjes. Het bekende klosje garen vindt de kat geweldig. Verder is er natuurlijk van alles in de handel. Let op dat de kat geen loszittende deeltjes opeet of er in verstrikt raakt. Een vast speeluurtje houdt u en uw kat jong!

  • Maak kittens die liggen te slapen niet voortdurend wakker om met ze te knuffelen en/of spelen. Na stevige activiteit, moet een kitten goed kunnen uitrusten. Speelse, actieve kittens kunnen zich anders oververmoeien. Dit komt hun weerstand en gezondheid niet ten goede.

Gevaren voor nieuwsgierige, ijverige kittens:

Als u kleine kinderen hebt (gehad),  bent u al door de wol geverfd. Alles wat gevaarlijk is voor een klein kind, is gevaarlijk voor een kleine, maar óók een grote kat. Ze blijven kinderlijk nieuwsgierig.  Let op met:

  • Open trappen; vooral kittens kunnen in hun spel of door een schrik makkelijk tussen de treden doorvallen, met alle gevolgen van dien.

  • Wc-potten (ALTIJD afsluiten; een kitten kan er in verdrinken)

  • Losliggende frutsels. Ze worden opgegeten en kunnen een verstopping of verstikking veroorzaken.

  • Giftige kamerplanten.  U kunt op het internet diverse overzichten vinden.

  • Snijbloemen zijn bekend voor hun omgooi-gevaar.

  • Medicijnen. Spreekt voor zich.

  • Schoonmaakmiddelen; sluit kastjes altijd af!

  • Altijd de vaat-en-wasmachine-inhoud controleren: katten houden van warme, donkere rustplekjes. De vaatwasser is ook altijd een héél interessante schuilplek.

  • Gasfornuis en afzuigkap beveiligen; een warm, hoog  uitzichtpunt is heel aantrekkelijk

  • Electriciteitssnoeren altijd beveiligen en/of goed wegstoppen. Er moet in gebeten worden met alle gevolgen van dien.

Ongewenst gedrag

Boonland-kittens zijn “afgericht” met het woord “nee”. Als het goed is, hebben ze geleerd uit planten te blijven, niet uit het bord te eten waar u op dat ogenblik ook zelf uit eet, niet omhoog te klimmen langs broekspijpen en gordijnen en niet aan meubels te krabben. Om het dier hier verder in te bekwamen, gaat u aldus  te werk. Het kitten doet iets wat niet mag…u blaast fel of spuugt op de neus, of pakt een plantenspuit zegt stevig nee en bespuit tegelijkertijd het kitten met de plantenspuit. Het schrikt en stopt met de activiteit. Beloon het dier. Dit is een pijnloze, afdoende manier om een kitten iets  af te leren. Belangrijk: u moet heel consequent zijn!! Bij een volgende gelegenheid kunt u het dier op andere gedachten brengen, door alleen nee te zeggen.

Voeding:

Ik geef mijn katten een combinatie van Premium-kattenvoer, blikvoer en rauw voer. Premiumvoer lijkt duur, maar heeft beslist de voorkeur: de gelijkblijvende, evenwichtige, compacte samenstelling voorziet uw kat van alle benodigde voedingsstoffen en u heeft minder kattenbakwerk. Goedkoop supermarktvoer geeft bijna altijd problemen met darmen, vacht en gewicht (uw kat wordt te zwaar en ontwikkelt diabetes). Dit is ondermeer door het teveel aan geur-kleur-en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en het geringe vleespercentage.  

Uw kitten is grootgebracht met de volgende soorten voedsel:

Basisvoeding:

  • Carocat volwassenbrokjes

  • Sanabelle/Greenheart kittenbrokjes

  • Carnibest of Tinlo Barf Cattery; ingevroren rauw vlees 2 x daags

  • Renske Eend, graanvrije brokken

  • Animonda,  Yarrah blikvoer of de blikjes met “schoon” vlees/vis van Albert Heijn. Soms wat mousse uit blik.

  • Eéndagskuikens. Als u die geeft aan uw kat, is het het handigst om dat in een lege, makkelijk schoon te maken ruimte te doen. Het kan een kliederboel worden.

Extraatjes/ aanvullend voedsel/snoep

  • Kattensnoepjes &

  • Kattenmelk

  • Rauwe, gesneden lamshart is ook geliefd.

  • rauwe kippennekken

  • een vers tartaartje

  • gekookte vis

  • tonijn uit blik

Gezondheid

Algemeen

Het kan voorkomen dat uw kitten door de verhuizing een beetje gaat niezen of diarree krijgt. Schrik niet, dit is een normale reactie op onrust. Als deze verschijnselen langer dan een dag of 2 duren, moet u actie ondernemen. Geef het kitten altijd eerst het meegekregen voer, niet direct iets heel anders. Vermeng het meegekregen voer langzaamaan met het voer wat u wilt gaan geven.

Tanden

Rond de leeftijd van 6 maanden zal het kitten tanden gaan wisselen. Het kan wat hangerig en passiever gaan worden. Dit gaat vanzelf over. Kijk wel regelmatig in de bek om te zien of er geen dubbele slagtanden staan. Als de oude slagtanden niet tijdig uitvallen, moet de dierenarts een handje helpen.

Ontwormen

Uw kitten is ontwormd voordat het met u meegaat. Echter, de ontworming moet 2x per jaar herhaald worden. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts of de fokker. Milbemax pillen worden aanbevolen.

Advies van de Wilhelminapark dierenkliniek:

Katerstaart

Een fenomeen wat zich zowel bij katers als bij poezen kan voordoen. Onder invloed van hormonen worden de talgklieren bij de staartaanzet overactief. Gevolg is een vettige, plakkerige huid waarbij de haren vaak afbreken. Remedie: regelmatig met rijstebloem inpoederen, nachtje laten zitten en uitkammen. Ook kunt u de plek wassen met afwasmiddel. Niet laten versloffen: de huid kan gaan ontsteken.

Overige informatie

Als u met uw kat wilt gaan showen, kan ik u met allerlei praktische raad bijstaan. Het kitten is van jongs af aan gewend aan nat worden. Een kat moet bijna altijd gewassen worden voorafgaand aan de show!(een kitten niet) Voor shows  zijn er 2 categorieën kittens ; 3 t/m 6 maanden en 6 t/m 10 maanden. Echter, een Maine Coon heeft wat langer nodig om “volwassen” te worden. Pas na 3 of 4 jaar is het dier volledig volgroeid, hoewel het natuurlijk altijd een “kind” blijft.

Meer weten?

Als u meer kennis over de Maine Coon, katten in het algemeen, hun gedrag en de vele rassen wilt opdoen, kan ik u de volgende literatuur aanbevelen:

  • Katten  Het Spectrum. Mijn “kattenbijbel”. Veel gezondheids-en-gedrag informatie. Helaas niet meer in druk en dus alleen tweedehands te krijgen.

  • Maine Coon                       Mimy Sluiter                               Zuid Boekproducties

  • Katten voor dummies        Gina Spadafori +  P.D. Pion        Pearson Education Benelux, een leuk en leerzaam boek

  • De Devon Rex, door ondergetekende. Te bestellen via www.dedevonrex.nl

Verder vele, vele encyclopedieën en andere boeken. Tip: zoek op tweedehands boekensites en Bol.com

Voor de Maine Coon liefhebbers: op de site: http://rasclubmainecoon.org/ kunt u alles vinden over hun activiteiten en hoe u zich kunt aanmelden. Bij De Maine Coon vind u vele artikelen over gezondheid, gedrag, anekdotes, etc, etc. vinden. Ook worden er voorlichtingsmiddagen over allerlei onderwerpen georganiseerd en 1 x maal per jaar een kittenshow; voor menselijke en kattige beginners. Heel leuk!!

Voor de Devon Rex-liefhebbers is er de Rexkattenclub. Meer info vindt u hier:

 http://www.rexkattenclub.nl/

Voor vragen of ideeën bent u van harte welkom om mij te emailen.

Vooral: geniet van uw katten!

 

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 06 januari 2020