Home Devon Rex Katers Poezen Kittens Herplaatsing Informatie Linken Contact

Uitkruisen?

Reeds bij mijn eerste kennismaking met fokactiviteiten, drong bij mij zich de vraag op: hoe lang kun je ongestraft in een ras doorfokken, zonder daarbij inteelt met alle gezondheidsgevaren van dien in de  hand te werken? De problemen van inteelt zullen eenieder wellicht bekend zijn? Voor het geval dat niet zo is, geef ik hierbij een rijtje van nare gezondheidsproblemen die zich voordoen bij voortdurende inteelt:

 • algeheel vitaliteitverlies,

 • slechte of afgenomen vruchtbaarheid ,

 • kleine nesten,

 • kittensterfte, structurele misvorming van kittens,

 • dwerggroei,

 • immuniteitsverzwakking,

 • spasticiteit en

 • indien ongetest, het doorgeven van erfelijke ziekten zoals HCM, PKD, Heupdysplasie en Patella Luxatie.

Een rasdier fokken impliceert altijd dat er op het randje gebalanceerd moet worden van: - het vastleggen van bepaalde uiterlijkheden naast het mogelijk loslaten van bepaalde uiterlijkheden. Dit laatste gebeurt bijna altijd tezamen met het inbrengen van nieuw genmateriaal; iets wat vaak een onvoorspelbaarheid in uiterlijkheden tot gevolg heeft. Acties en reacties in dit proces zijn hieronder in een overzichtelijke tabel weergegeven.

 

 

Pro

Contra

Inteelt

(kruisen van nauw verwante individuen)

Geeft uniforme of voorspelbare nakomelingen. Verborgen (recessieve) genen komen naar voren en kunnen uitgefokt worden. Individuen zijn “fokzuiver”

Goede genen worden verdubbeld. Ongewenste eigenschappen worden geëlimineerd.

Verdubbelt fouten en zwakheden. Voortsschrijdend verlies van levenskracht en immuniteit.

Verhoogde reproductie problemen, minder nakomelingen.

Nadruk op uiterlijk betekent ongewenst verlies van “goede” genen voor andere eigenschappen.

Genetisch verzwakte individuen.

 

Welk pad wil ik bewandelen?

Om tot een goed onderlegde keuze te komen, heb ik mijzelf eerst zoveel mogelijk (en voortdurend) verdiept in de "algemene" kattenzorg en kattengezondheidsleer: boeken en voorlichtingsbijeenkomsten over gezondheid & ziekten, stambomen, katten-en-kittenzorg. Verder vernam ik zoveel mogelijk kennis van zienswijzen en ervaringen van ervaren fokkers, -dierenartsen & genetici. Daarbij heb ik veel rondgekeken op allerhande cattery-websites om stambomen van kattige Showhelden uit te pluizen, maar ook die van de moderne Foundationkatten en hun nakomelingen, daarbij ook hun verschillende  uiterlijken vergelijkend. De Pawpeds-website en database is mij daarbij een grote steun.

Al met al kwam ik tot de conclusie dat voor mij de fokuitdaging lag in het fokken van Coons (& Devons) die zo weinig mogelijk verwant waren , maar wel zoveel mogelijk voldeden aan de rasstandaard. Het zogenaamde Outcross-fokken of uitkruisen. De Rasstandaard  is in mijn geval de Fifé-standaard. Dit impliceert echter niet dat de andere standaards voor mij daarom nietszeggend zijn.

Ik wil dit mijzelf gestelde doel niet alleen bereiken door het volgen van 1 pad. De ene keer kan het een combinatie van 2 meer "show-lijn-katten" opleveren en de volgende keer een showlijnkat / foundationkat óf foundationkat/foundationkat.

Wat is volgens Pawpeds een "outcross kat"? Hiervoor geef ik graag hun definitie: (Quote)

Voor Maine Coons is door Pawpeds de hieronder vermelde definitie gemaakt mbt Maine Coons.

Terwille van deze lijst, hebben wij een definitie gemaakt van een "outcross kat" en wel: een kat die voldoet aan tenminste één van de volgende criteria:

 • 50% of minder van de top 5 katten of
 • 35% of minder van de top 3 katten of
 • 25% of minder van de top twee katten of
 • 20% of minder van de klonen

Voor verdere informatie, bezoek de Pawpeds Heritage Site: (Maine Coons)

http://www.pawpeds.com/MCO/mchs

Dankwoord

Alle welslagen van fokactiviteiten (lees: het halen van zelfgestelde doelen) is afhankelijk van het vertrouwen en de hulp van medefokkers.

"No man is an island"

Ik wil hierbij daarom allen die mij op wat voor wijze ook hebben geholpen en ondersteund, van harte danken.

Ik hoop nog vele jaren jullie kattenliefde-en-kennis mee te mogen maken.

Marjan Boonen

 

 

 

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 24 juli 2020