Home Devon Rex Katers Poezen Kittens Herplaatsing Nazaten Informatie Linken Contact

Wat kost een raskitten?

Door Judith Groenewoud van cattery Joenacats

Dit artikel is van 2014. Inmiddels zijn alle prijzen gemiddeld 15-20 % hoger)

Hieronder heb ik eens opgesomd wat het nu eigenlijk kost om een nestje te fokken om wat meer inzicht te geven in de prijs van een raskitten. Bij de berekening ben ik uitgegaan van een nestje van 4 kittens.

 

Poes inenten voor de dekking

Poes ontwormen

Poes testen op leukemie en aids (SNAP test)

Poes testen op HCM en PKD

Lidmaatschap kattenvereniging (Saint pro Cat)

Lidmaatschap rasclub (Rasclub Maine Coon)

Dekgeld kater

Benzine poes brengen en halen naar dekkater

Spat kittencare, slijmzuiger, voedingspipet, speentjes

Bevallingsmatjes

Kittencolostrum, kittenmelk etc.

Controle poes na de bevalling door de dierenarts

Advertenties

Stambomen + eigendomsoverdrachten 4 x 8 €

Eerste enting kittens

Tweede enting kittens

Chippen kittens

Wormmiddel kittens + moederpoes

Extra voer voor moederpoes tijdens dracht en zoogperiode

Voer voor de kittens vanaf ca. 4 weken

Kattenbakvulling

 

TOTAAL

 

45,00

  5,00

50,00

110,00

19,50

18,50

500,00

50,00

40,00

10,00

60,00

50,00

25,00

32,00

150,00

150,00

100,00

20,00

125,00

300,00

50,00

 

-------------------------

1910,00

 

3 maanden kittens in huis, 24 uur per dag de zorg en natuurlijk ook het plezier.


Niet meegerekend heb ik:de aanschaf van een kittenkooi, elektrisch dekentje, weegschaal, speeltjes voor de kittens, krabpalen, foto's, extra verwarming, extra was, extra afwas, extra reinigingsmiddel, krassen op het meubilair, gesneuvelde bloempotten of andere dingetjes, tijd, slapeloze nachten, koffie/frisdrank voor de bezoekers etc.

Verder ga ik er bij deze opsomming vanuit dat alles goed gaat, dus geen ziekte bij de kittens, geen keizersnede - dan komt er nog ca. € 350,-- aan dierenartskosten bij. Heb je de pech dat een keizersnede s'avonds, s'nachts of in het weekend moet gebeuren, dan wordt het bedrag aanzienlijk hoger.

Gelukkig zijn wij echte liefhebbers en genieten van onze kittens, van blijde kopers, van tevreden moederpoezen.

Voor een kitten waar niet mee gefokt gaat worden vragen wij € 550,--

Voor fokkers gelden andere prijzen. Ook 1 maal een nestje willen fokken is dus fokken!!

 

Waarom een raskat met stamboom?

Als u een kitten koopt met papieren van Saint pro Cat dan betekent dit dat de fokker zich houdt aan de reglementen van Saint pro Cat en dat is in het belang van u en uw kitten! Waarom?

Het Saint pro Cat reglement schrijft voor dat een moederpoes slechts 1x in een bepaalde periode een nest mag hebben. Als een fokker de poes uitbuit en te snel weer een nest laat krijgen (overfok noemen wij dat), volgt een waarschuwing en bij herhaling een royement. Maar koopt u dus een kitten zonder papieren, dan zou dit voor de moederpoes wel eens het zoveelste nest binnen een jaar kunnen zijn. Dan verslechtert de conditie van de moeder en is zij niet in staat haar kittens de vereiste afweerstoffen voor een goed immuniteitsstelsel mee te geven. Gevolg: u krijgt een kwakkelend kitten. Het geld dat u dacht te besparen bent u zo weer kwijt aan de dierenarts.

  • Het Saint pro Cat reglement schrijft voor dat een kitten 13 weken oud moet zijn bij aflevering. Bij een kitten zonder papieren kunt u de leeftijd niet controleren. Een kitten dat te jong zijn moeder en nestgenootjes verlaat, kan gedrags- en gezondheidsproblemen krijgen.

  • Via de Saint pro Cat-stamboom met 5 generaties kunt u de afstamming van het kitten bekijken. Goede fokkers maken vaak lange reizen om de juiste kater te bezoeken en om inteelt te vermijden. Een kitten zonder papieren kan voortkomen uit gemakzuchtige paringen van broer en zus of vader en dochter c.q. moeder en zoon. Gevolg: zwakke kittens.

  • HetSaint pro Cat reglement schrijft voor dat de ouderdieren getest moeten zijn op aids (FIV) en leukemie (FelV) en bij witte dieren wordt getest op doofheid (BAERtest). Bij de Maine Coon wordt tevens (is niet verplicht) gescreend op hart (HCM) en nieren (PKD). Als u een kitten zonder papieren koopt, zijn deze testen niet gedaan en koopt u wellicht een ongezond kitten.

  • Het Saint pro Cat reglement schrijft voor dat het kitten ingeënt en ontwormd is. Als bewijs krijgt u een dierenpaspoort, waarin zich tevens op pagina 36 een gezondheidsverklaring van de dierenarts betreffende huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat bevindt.

  • Een Saint pro Cat stamboom met eigendomscertificaat kost slechts € 8,00. De kosten kunnen dus geen beletsel zijn. Als de fokker geen stamboom aanvraagt, betekent dit waarschijnlijk dat hij door de vereniging geroyeerd is OF dat hij geen raszuivere kittens verkoopt.

  • Pas ook op met een Nederlandse fokker die kittens verkoopt met een buitenlandse stamboom. Er zijn voldoende goede Nederlandse verenigingen, dus waarom uitwijken naar het buitenland? De reden zou kunnen zijn dat Nederlandse verenigingen overtredingen aan elkaar doorgeven en dat de betrokken fokker dus door deze verenigingen geweigerd is en nu zijn heil elders zoekt.

  • Misschien denkt u € 150 of  € 200 te kunnen besparen door een kat zonder papieren aan te schaffen, maar neem dan het bovenstaande wel in overweging. Goedkoop kan duurkoop zijn. Een bonafide fokker die bij een vereniging is aangesloten, wil zijn catterynaam hoog houden en zal u dus ook bij problemen met raad en daad bijstaan. Koopt u een kitten zonder papieren dan kunt u nergens op terugvallen.

Maar bedenk wel: ieder levend wezen, dus ook een raskat met papieren, kan ziek worden zonder dat iemand hieraan schuld heeft. Als u dit niet kunt accepteren is het beter geen dier aan te schaffen.

 

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 03 juni 2018